Edicatie despre diamant – caracteristicile diamantelor

Caracteristicile diamantelor

Diamantele sunt disponibile într-o gamă de dimensiuni și calități pentru toate gusturile. Fiecare diamant este unic. Diamantele vin în mai multe dimensiuni, forme, culori. Valoarea diamantelor se bazează pe o combinație de factori. Raritatea este unul dintre acești factori. Profesioniștii în bijuterii folosesc o metodă specifică de evaluare și discutare a acestor factori. Altfel, nu ar exista nici o modalitate de a compara un diamant cu altul. Și nu ar exista nici o modalitate de a evalua și de a discuta calitățile unui diamant individual. Profesioniștii din domeniul diamantelor utilizează sistemul de clasificare dezvoltat în anii 1950, care au stabilit utilizarea a patru factori importanți pentru a descrie și clasifica diamantele: Claritate, Culoare, Taietura (engl. Cut) și greutatea în Carate – cunoscute sub denumirea de 4C.

Atunci când aceste trasaturi sunt utilizate împreună, descriu calitatea unui diamant finit. Valoarea unui diamant finit se bazează pe această combinație. Diamantele incolore sunt rare și astfel, mai valoroase – cele mai multe diamante au nuante de galben sau maro.

Cele 4C descriu calitățile individuale ale unui diamant, iar valoarea unui diamant individual se bazează pe aceste calități. Cei 4C au devenit parte a unui limbaj internațional pe care profesioniștii de bijuterii îl pot folosi pentru a descrie și a evalua diamantele individuale. Astăzi, descrierile fiecăruia dintre cele 4C sunt cele mai exacte standarde, mai precise decat cele aplicate aproape oricăror alte produse de consum. Și au o istorie lungă. Trei dintre ele – culoarea, claritatea și greutatea caratelor – au fost baza pentru primul sistem de clasificare a diamantelor stabilit în India cu peste 2000 de ani în urmă.

 

CULOARE

Diferențele subtile de culoare pot afecta dramatic valoarea diamantului. Două diamante cu aceeași claritate, greutate și tăiere pot diferi în funcție de valoarea numai pe baza culorii. Chiar și cel mai mic indiciu de culoare poate face o diferență dramatică în valoare. În gama normală de culori, cu cât un diamant devine mai incolor, cu atât este mai mare prețul său per-carat. Există un salt deosebit de mare în prețul unui diamant incolor, care este extrem de rar. Diamantele vin în mai multe culori.

 

Multe diamante emit o lumină vizibilă numită fluorescență stralucitoare atunci când sunt expuse la radiații ultraviolete (UV). Deși invizibil pentru ochiul uman, radiația UV este peste tot, datorită luminii soarelui. În condițiile corecte, puteți vedea fluorescența în aproximativ 35% din diamantele din bijuterii. Albastrul este cea mai obișnuită culoare fluorescentă din diamante de calitate superioară. În cazuri rare, fluorescența poate fi albă, galbenă, portocalie sau multe alte culori.

Fluorescența puternică albastră poate face ca un diamant galben deschis să fie mai aproape de lumina soarelui incolor. Albastru și galben sunt opuși de culoare și tind să se anuleze reciproc, astfel încât fluorescența albastră maschează culoarea galbenă. Dacă fluorescența este prea puternică, aceasta poate face ca piatra să fie tulbure sau „uleioasă”, ceea ce poate reduce valoarea diamantului.

Tot o raritate este și superbul diamant negru pe care îl puteți purta într-o brațară elegantă, disponibilă aici.

CLARITATE

Puține lucruri în natură sunt absolut perfecte. Acest lucru este la fel de adevărat pentru diamante ca și pentru orice altceva. Diamantele au caracteristici interne, numite incluziuni, și nereguli de suprafață, numite pete. Împreună, se numesc caracteristici de claritate. Claritatea este absența relativă a incluziunilor și a petelor. Printre altele, pete includ zgârieturi și găuri pe suprafața unui diamant. Incluziunile sunt în general în interior. Uneori, mici diamante sau alte cristale minerale sunt prinse în interiorul unui diamant atunci când se formează. În funcție de locul în care se găsesc, ar putea rămâne după ce piatra a fost tăiată și lustruită și poate afecta aspectul unui diamant.

La fel ca restul celor 4C, influența clarității asupra valorii este direct legată de conceptul de raritate. Flawless (Engl. Impecabile, fara cusur) defineste clasa superioară în sistemul de clasificare Clarity. Diamantele clasificate Flawless nu au incluziuni sau de pete vizibile atunci când sunt examinate cu o mărire de 10-putere (10X) de către un instructor calificat și experimentat. Diagrama de claritate și valoare a diagramei Pe măsură ce claritatea crește și dacă toți ceilalți factori de valoare sunt egali, prețul diamantului pe carat crește de asemenea. Diamantele impecabile sunt foarte rare – atat de rare, de fapt, incat este posibil ca un bijutier să-si petreacă o viată in domeniu fără să vadă vreodată unul. La celălalt capăt al scalei sunt diamante cu incluziuni care pot fi ușor văzute cu ochiul liber. Între cele două extreme sunt diamantele cu incluziuni vizibile numai sub 10X mărire. Pietrele din gama mijlocie formează cea mai mare parte a pieței cu amănuntul. Profesioniștii din domeniul diamantelor utilizează un set de termeni despre claritate care includ: diamante foarte foarte puțin imperfecte, foarte puțin imperfecte, ușor imperfecte și imperfecte. În ultimii ani, termenul imperfect a fost înlocuit cuinclus. Acești termeni au fost scurtați la inițialele VVS, VS, SI și I. Abrevierile au câștigat, în cele din urmă, acceptarea în întreaga comunitate internațională de diamante. Utilizarea lor este acum larg răspândită indiferent de modul în care cuvintele pe care le reprezintă se traduc în diferite limbi.

 

TAIETURA

Un diamant frumos finisat este orbitor, cu fiecare fațetă afișând priceperea și grija meșteșugarului. Când un diamant interacționează cu lumina, fiecare unghi și fiecare fațetă afectează cantitatea de lumină reflectată către ochi.

Ca regulă generală, cu cât este mai mare gradul de tăiere, cu atât este mai luminos diamantul. În cazul iluminării fluorescente, aceste diamante (de la stânga la dreapta) prezintă luminozitate ridicată, moderată și scăzută.

Formele formale au, de asemenea, propriile nume, pe baza formelor lor. Cele mai cunoscute sunt marquise, printesa, pere, oval, inima, si smarald.

Diferite forme de diamante Fancy-diamante în formă, împreună cu diamante rotunde clasic, sunt alegeri populare pentru consumatorul de bijuterii de astăzi.

Vezi mai multe detalii despre taietura diamantelor

 

GREUTATE IN CARATE

In primul rand, nu confunda termenul carat cu karat. Karat este o unitate de măsură utilizată pentru a descrie cât de mult aurul pur este într-un aliaj.

Multe bunuri sunt vândute în greutate – în kilogram, uncie, kilogram, sau tonă. Chiar și oamenii care nu au cumpărat niciodată un diamant sunt obișnuiți cu ideea că greutatea și prețul sunt strans legate. Ei înțeleg că un diamant mai mare este probabil mai valoros decât unul mai mic. Dar există două lucruri care adesea surprind oamenii atunci când încep să învețe despre diamante și greutatea caratelor. Prima este precizia cu care sunt cântărite diamantele. Greutatea diamantului este exprimată în carate metrice, abreviată „ct.” Un carat metric este de două zecimi (0,2) dintr-un gram – puțin peste șapte milimi (0,007) dintr-o uncie. O uncie conține aproape 142 de carate. Caratul metric este împărțit în 100 de puncte. Un punct este o sută de carate. Diamantele sunt cântărite la o mie de (0.001) de carate și apoi rotunjite la cea mai apropiată sutime sau punct. Fracțiile de carate pot însemna diferențe de preț de sute sau chiar mii de dolari, în funcție de calitatea diamantului. Pe o carate, greutatea diamantului este de obicei exprimata in carate si zecimale. Relația dintre raritate, greutate și valoare poate fi surprinzătoare. Oamenii știu că o jumătate de kilogram de zahăr costă de două ori mai mult decât jumătate de kilogram de zahăr. Dar diamantele nu sunt o marfă ca zahărul. Prețul lor depinde de un număr de variabile – greutatea este doar una dintre ele. Deci nu este întotdeauna ușor de înțeles sau de explicat de ce un diamant de 1 carat este în valoare de 6000 de dolari, în timp ce un diamant de 2 carate de o calitate similară ar putea fi de 15.000 de dolari. Este un concept simplu: diamantele mari sunt mai rare decât diamantele mici. Cu cât este ceva mai rar, cu atât mai mult merită. Deci, o piatră mai mare nu costă mai mult. De asemenea, costă mai mult pe carat. Un diamant de 1 carat cântărește la fel ca cele patru diamante de 0,25 carate. Dar chiar dacă toți ceilalți factori de calitate sunt egali, diamantul mai mare este în valoare de mult mai mult decât suma celor patru diamante mai mici. Greutatea caratelor poate fi, de asemenea, simbolică. În timp ce diferența vizuală dintre un diamant de 0.98 carate și un diamant de 1.01 carate este neglijabilă, mulți oameni vor opta pentru piatra mai mare – chiar și la un preț mult mai mare. Unele greutăți sunt considerate „dimensiuni magice”: jumătate carate, carate de trei sferturi, carate, etc.

 

Diamantele sunt cu totul fascinante si cu cat veti afla mai multe din acest domeniu, veti incepe sa le priviti cu alti ochi.

 

Va punem la dispozitie bijuterii lucrate impecabil cu diamante de o calitate deosebita, pe site-ul  AR Jewels.