Cel mai mare diamant oferit vreodată pe Ebay

Cel mai mare diamant oferit vreodată pe Ebay

Dacă a existat vreodată o poveste despre găsirea unui diamant în mediul dur … asta este acea poveste.

Găsit în stare brută, cântărind 890 de carate, incomparabilul diamant a fost descoperit în anii 1980 de o fată tânără care se juca într-o grămadă de moloz în afara casei unchiului său din orașul Mbuji Mayi din Republica Democratică Congo. Printre dărâmături au fost colectate în mod legitim bucatile de diamant de lângă Mina Diamond Mine, unele fiind respinse în timpul procesului de recuperare și considerate lipsite de valoare. Fata a dat un diamant unchiului ei, care l-a vândut apoi vânzătorilor locali, care, la rândul lor, l-au vândut un grup de cumpărători libanezi din regiune.

Imediat achiziționat la Antwerp de către un cumpărător, bijuteria a fost apoi vândută unui lanț de magazine de bijuterii din Dallas, în parteneriat cu două personalități notabile din industria diamantelor din New York, inclusiv cea a lui Marvin Samuels de la Premier Gems Corporation. Încredințat cu tăierea diamantului, datorită experienței sale renumite și experienței sale în ceea ce privește diamantele mari, Samuels a petrecut patru ani studiind și tăind piatra. Aceasta bijuterie orbitoare a întâmpinat mai multe probleme în timpul procesului: avea o formă neregulată, fețe puțin malformate și o suprafață crăpată. Din fericire, la lustruirea diamantului pentru inspecție, incomparabilul a fost practic liber de orice incluziuni, calitatea acestuia fiind una de top.

Cu un diamant de o astfel de  mărime incomparabilă, tăiat corect, se spera ca bijuteria să depășească valoarea celei a lui Cullinan I, care avea 530.20 carate. Cu toate acestea, în ciuda celor care au continuat să-și dorească un nou record, s-a decis să se meargă pentru perfecțiune contra mărimii. Din piatra brută s-au tăiat 14 fragmente și s-au descoperit că variază în funcție de culoarea galbenă de la galben până la fumar de chihlimbar și de un galben pal până la un galben aproape incolor. Dl. John Sampson White, curatorul mineralogiei la Smithsonian, a stabilit că piatra brută nu era colorată uniform, dar colorată, cu culori mai maronii în exterior și devenind mai ușoare spre centru. Pe măsură ce mediul sa schimbat de-a lungul anilor, natura a adăugat o culoare galben palidă peste diamantul inițial apropiat incolor, urmat de chihlimbarul fumos. În cele din urmă, s-au tăiat 14 pietre suplimentare, cea mai mare fiind o formă de zmeură de 15.66.

În cele din urmă, piatra finală a cântărit 407,78 carate, al treilea diamant cel mai mare tăiat vreodată, după Jubileul de Aur și diamantele Cullinan I. O tăietură în formă de scut, claritate internă fără cusur și culoare galben-maroniu, diamantul este considerat o tăietură „triolette”, un termen obișnuit și nou pentru a descrie incomparabila bijuterie.

Diamantul a fost apoi expus la o sărbătoare a unei aniversări notabile la aripa de Istorie Naturală a lui Smithsonian. După ce a apărut la licitație în 1988 ca „Gigantul Auriu”, diamantul a fost mai târziu redenumit „incomparabil” după ce acesta nu a reușit să se vândă pentru prețul de rezervă de 20 milioane USD.

Destul de ciudat, diamantul a fost plasat pe Ebay în noiembrie 2002 pentru 15 milioane de dolari, dar nu a fost vândut. Desigur, este cel mai mare diamant oferit vreodată pe Ebay și se zvonea că va mai fi deținut de un important producător de diamante din New York, în ciuda absenței sale de 11 ani pe scena mondială.